Recepty č.1

Recepty některých jídel, které jsem na ochutnání připravila na kurzy

 

Dýňové zelí

 3 kg dýně, 3 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 400 g nízkotučné zakysané smetany, sůl, kmín, citron.

 Dýni oloupejte a zbavte jadřinců. Rozkrájejte na větší kostky (2 - 3 cm). Osolte a nechte vypotit (nejlépe přes noc). Na oleji zpěňte cibulku, přidejte dýňové kostky zbavené vypocené vody, osolte, okmínujte a asi 10 minut nechte dusit. Dýně pustí další vodu a začne se rozvářet. V tomto okamžiku zahustěte hladkou moukou a odstavte z plotny. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a dle chuti dosolte a okyselte citronem.

Na 100 g : 400 kJ, 4 g bílkovin

 

Pohanka s tofu a se zelím

 375 g neloupané pohanky (krabice), 200 g uzeného tofu, 1 zavařovací sklenice marinovaného zelí, 2 – 3 cibule, 2 lžíce oleje, sůl.

 Pohanku nasypte do vroucí osolené vody a minutu ji povařte. Odstavte z plotny a nechte dojít pod pokličkou (případnou přebytečnou vodu sceďte). Na oleji zpěňte cibulku a přidejte na drobné kostičky nakrájené uzené tofu. Opražte na prudkém ohni. Dále přidejte připravenou pohanku a okapané a nakrájené marinované zelí.

 Na 100 g : 400 kJ, 5 g bílkovin

 

Pomazánka z tofu

 200 g přírodního tofu, 200 uzeného tofu, 200 g sojanézy, 200 g bílého jogurtu, 5 stroužků česneku, sůl.

 Přírodní tofu nastrouhejte najemno a uzené tofu nahrubo. Přidejte sojanézu, bílí jogurt sůl,  utřený česnek a důkladně promíchejte.

 Mažte na dietní suchary Knusspi či Racio a obložte zeleninou.

 Na 100 g 600 kJ, 10 g bílkovin

 

Hrášková polévka

 450 g mraženého hrášku, 2 – 3 lžíce bazalkového pesta, sůl.

 Balíček mraženého hrášku povařte 10 minut ve vodě a tyčovým mixérem rozmixujte tak, aby v polévce zůstaly větší kousky hrachu. Osolte a přidejte 2-3- lžíce bazalkového pesta a chvilku povařte.

 Na 100 g 616 kJ, 8 g bílkovin

 

Salát z červené řepy

 1 kg červené řepy, 300 g kyselých okurek, konzervu hrášku + mrkve Bonduel, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, bobkový list, nové koření.

 Červenou řepu uvařte do měkka v osolené vodě s pár kuličkami pepře, nového koření a bobkového listu. Vychladlou oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte nakrájenou kyselou okurku a hrášek s mrkví. Na závěr dosolte a přidejte 3 lžíce panenského olivového oleje.

 Na 100 g 250 kJ, 3 g bílkovin

 

Bezpluchý oves s ovocem

 300 g uvařeného bezpluchého ovsa, 100 g banánu, 100 g pomeranče, 100 g jablka, 100 g čerstvého ananasu, sůl, skořice.

 Bezpluchý oves vařte 30 minut v osolené vodě. Sceďte a přidejte nakrájené ovoce. Mírně osolte a ochuťte skořicí.

 Na 100 g 300 kJ, 5 g bílkovin

 

Vanilkový koláč

 4 vejce, 1 odměrka vanilkového proteinového prášku, 400 ml bílého jogurtu, šťáva a kůra z 1 citronu.

 V elektrickém mixeru našlehejte vejce do lehké pěny. Zlehka vmíchejte proteinový prášek, jogurt citronovou šťávu a kůru. Nalijte směs do olejem vymazané kulaté formy s oddělitelným dnem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 45 minut. Podávejte s jednoduchou omáčkou z rozmixovaného čerstvého ovoce.

 Na 100 g 350 kJ, 5 g bílkovin

 

Rubriky