Recepty č.2

Další várka osvědčených receptů, které jste měli možnost ochutnat na kurzech

Zapečený bezpluchý oves s čočkou a kyselým zelím

200 g čočky, 200 g bezpluchého ovsa, zavařovací sklenice marinovaného zelí, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, majoránka, pepř, sladká paprika, adžika, (koření dle chuti).

Čočku a bezpluchý oves uvaříme zvlášť do měkka. Smícháme, přidáme dvě vejce a ostatní ingredience. Tuto hustou hmotu rozetřeme na vymazaný plech a navrch rozprostřeme jednu zavařovací sklenici marinovaného zelí zbaveného láku. Půl hodiny pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů.

Na 100 g: 685 kJ, 9,6 g bílkovin

 

Cheesecake podle Zuzky

250 g odtučněného měkkého tvarohu, 275 g polotučného hrudkovitého tvarohu (Lidl), 2 vejce, 1 dávka vanilkového proteinového nápoje, 200 g jahod či jiného ovoce

Měkký tvaroh promícháme s hrudkovitým tužším tvarohem z Lidlu, přidáme dva žloutky, 1 dávka proteinového vanilkového prášku rozmíchaná ve vodě, mléce či kefíru. Proteinový prášek možno vynechat a směs osladit stévií dle chuti. Bílky z vejce našleháme a přidáme do tvarohu. Hmotu nalijeme do dortové či bábovkové formy vytřené tukem a vysypané kokosovou moučkou. Povrch poklademe nakrájenými jahodami či jiným ovocem. Pečeme půl hodiny v předem vyhřáté troubě.

Na 100 g: 428 kJ, 15,4 g bílkovin

 

Minikarbanátky

500 g celeru, 500 g krůtích či kuřecích prsou, 2 vejce, sůl, 3 stroužky česneku, lžička provensálského koření, či koření do mletého masa, bazalkové pesto, 2 lilky či cukety

Syrový očištěný celer nameleme s krůtím masem, osolíme, přidáme vejce a koření. Na plech dáme pečící papír a poklademe ho 1 cm silnými plátky z cukety či lilku. Cuketu či lilek jemně potřeme bazalkovým pestem, lžičkou vykrajujeme masové hrudky a naneseme na cuketu či lilek. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova asi 20 minut.

Na 100 g: 325 kJ, 13 g bílkovin

 

Chilli con carne podle Zuzky

2 lžičky oleje, 2 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, cuketa, červená paprika, 100 g hub, 2 lžičky chili, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička soli, půl lžičky černého pepře, 1 lžíce kečupu či protlaku, 2 konzervy drcených rajčat (či čerstvě dušená rajčata), 400 g bílých fazolí, 400 g červených fazolí (fazole možno použít z konzervy)

Uvaříme do měkka bílé a červené fazole (nejlépe předem namočené na několik hodin do vody), pokud spěcháme lze použít fazole z konzervy. Na zpěněnou cibulku postupně přidáváme koření, necháme rozvonět a přidáváme všechny ostatní přísady i s fazolemi. Dusíme asi 20 minut do zhoustnutí.

Na 100 g: 480 kJ, 11 g bílkovin

 

Rubriky